Με fast track διαδικασίες η χορήγηση βεβαιώσεων για αποκατάσταση σπιτιών στους πυρόπληκτους

Με fast track διαδικασίες η χορήγηση βεβαιώσεων για αποκατάσταση σπιτιών στους πυρόπληκτους

Διαδικασία fast track για χορήγηση της βεβαίωσης, που απαιτείται, προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση των κατοικιών, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού σε Μάτι και Νέο Βουτζά, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση, η οποία υπεγράφη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Φάμελλος Σωκράτης, η βεβαίωση, την οποία θα μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν οι πολίτες πολύ πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών (χρονοβόρα προϋπόθεση που ίσχυε έως τώρα), αφορά τις κατοικίες με νόμιμη οικοδομική άδεια που βρίσκονται σε μη δασική περιοχή ή σε παλιά δάση, που άλλαξαν χρήση. Διευκρίνισε, δε, πως «ο σχεδιασμός της αποκατάστασης στην ανατολική Αττική θα γίνει έτσι, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον χρόνο των δυόμιση μηνών, που διανύθηκε έως ότου εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις («σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε χρειάζονταν χρόνια για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας» όπως σημείωσε), ο αναπληρωτής υπουργός κοινοποίησε πως στην ανατολική Αττική κηρύχθηκαν αναδασωτέα δημόσια, δημόσια διακατεχόμενα, ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.808 στρ. (1.449,13 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 4.359,10 στρ. εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες, λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018) επί συνόλου 14.313 στρ., στα οποία κινήθηκε η πυρκαγιά. Τα υπόλοιπα 8.504,77 είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.

Στη δυτική Αττική, αντιστοίχως, η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε έκταση 52,909,16 στρ., εκ των οποίων αναδασωτέα κηρύχθηκαν τα 49.065 (46.214,54 στρ. ήταν εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 2.850,53 στρ. ήταν εκτάσεις κηρυγμένες αναδασωτέες, λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018). Τα υπόλοιπα 3.844,08 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
https://government.gov.gr/epispefsi-diadikasion-dasikis-nomothesias-gia-tis-perioches-pou-epligisan-apo-tis-pirkagies-tis-23is-iouliou/

Ολόκληρη η παρουσίαση εδώ:
https://www.docdroid.net/EwXPiLQ/dasikoixarteskai-anadaswteesektaseissthn-attikhkai-paroysiashdiataxewn.pdf